VISITA D’HERMÍNIA MAS, autora del llibre Idriss, la noia del fil de seda


L’Hermínia Mas és una poeta i narradora, nascuda en Casserres l’any 1960. És sòcia de l'Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.


Sempre li ha agradat escriure i ho fa des dels 20 anys. A aquesta narradora li preocupa molt que les seves històries semblin o no reals i també que el lector es senti identificat.

Ha guanyat premis com de poesia, com el Miquel de Palol (1995), el Caterina Albert (1993) o el Tardor (2004). També n’ha guanyat de narrativa, entre els quals destaca el premi Folch i Torres (1999), que va obtenir per l’obra Ulldevellut.

Aquesta poeta i narradora i, a més a més, professora va venir a visitar-nos el 17 de desembre de 2008 per explicar-nos en què es va inspirar en el moment de fer el llibre que tots els de 1r hem llegit, que es titula: Idriss, la noia del fil de seda.

És una història d’amor situada en la ruta de la seda amb el rerefons de les belles ciutats de Samarkanda i Bukhara, i inspirada en llegendes de l'Uzbekistan.

Ens va comentar que el llibre el va poder fer gràcies al seu viatge a Uzbekistan, on li van explicar els costums, les llegendes i històries típiques. També ens va dir que els personatges se li van acudir a partir d’una sèrie casualitats, per exemple per crear la protagonista, l’Idriss, es va inspirar en una amiga seva a qui també li va passar una història d’amor semblant. En Farkhat se li va acudir quan a Uzbekistan va conèixer un noi que vivia en una tenda com la que descriu al llibre.

Aquest llibre el va dedicar (i el dedica) al seu marit i va trigar tres estius per acabar-lo. La major part dels seus llibres són curts i adreçats a un públic infantil com La girafa del coll curt, una història sobre la marginació i la integració, La bruixa que no sabia riure, o E-mail de Buenos Aires , una novel·la d'intriga que té com a protagonista una nena adoptada que va coneixent esdeveniments del seu passat.

També té contes curts, aplegats sota el títol d’El secret de la persiana, en els quals tracta els problemes quotidians dels joves i dels adults: la pobresa, l'atur, les relacions amoroses... amb tendresa i humor.

La pell del pensament, el seu darrer recull de poesia, és un llibre sobre les emocions, sensacions i vivències d'una infantesa rural de finals dels anys seixanta en un marc gairebé desaparegut.

El seu últim llibre és El fantasma de la plana i ara està treballant en un llibre d’ensenyament per als nouvinguts.

Entrades populars d'aquest blog

UN PINGÜÍ DAMUNT DEL TELEVISOR

El poblat del Neolític Çatal Hüyük